Wetenschap Techniek HCO

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. En als zij groot worden hebben zij veel aan een onderzoekende houding. Onderwerpen binnen wetenschap en techniek vinden ze vaak razend interessant. Het is toch fantastisch om te ontdekken hoe de wereld om je heen nu eigenlijk werkt?

Het HCO kan scholen ondersteunen om wetenschap en techniek onderwijs vorm te geven en de onderzoekende vaardigheden van kinderen verder te helpen ontwikkelen. Op die manier sluiten we aan bij de ontwikkelbehoeften van kinderen en bereiden we hen voor op de (toekomstige) maatschappij. Het gaat dus ook om het werken aan 21e eeuwse vaardigheden/21st century skills.

Post hbo-opleiding Specialist Wetenschap en Technologie in het basisonderwijs

De ontwikkeling van wetenschap en technologie gaat razendsnel. In het basisonderwijs krijgen deze onderwerpen vaak nog geen praktische invulling. De post hbo-opleiding Specialist Wetenschap en Technologie in het basisonderwijs leidt leerkrachten op die niet alleen in hun eigen klas, maar in de hele school een onderzoekende houding bij leerlingen willen stimuleren.  

Heeft u affiniteit met wetenschap en technologie en een visie op onderzoeken en ontwerpen in het basisonderwijs die u graag wilt uitdragen? Dan is deze post hbo-opleiding iets voor u.

Download de flyer

Een opleiding gaat in september 2017 van start. Geef uw interesse door aan docent Ben Endlich.

Haags Technologie Festival: FIRST LEGO League (FLL), Junior FLL en FTC

Al zeven jaar organiseert het HCO samen met de Haagse Hogeschool het Haags Technologie Festival. Dit populaire evenement vindt altijd plaats op een zaterdag in november of december. De voorbereiding start al na de zomervakantie. Jaarlijks nemen tenminste 500 Haagse leerlingen uit het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs deel. Het festival laat kinderen/jongeren op een aansprekende manier kennis maken met techniek. In de voorbereiding leren de kinderen onderzoeken, bouwen, samenwerken en presenteren. 

Op het festival vinden de finales plaats van de FIRST LEGO League (FLL) en Junior FLL. Ook zijn er demo’s van de FIRST Tech Challenge door leerlingen van 15 tot 20 jaar. De organisatie wordt ondersteund met tientallen vrijwilligers die de leerlingen begeleiden bij het bouwen van hun robots, hun prestaties helpen beoordelen, en/of de logistiek van het evenement helpen organiseren. Lees alles over het festival, hoe u zich kunt inschrijven en het laatste nieuws op www.fll-haaglanden.nl

Methode keuzebegeleiding natuur en techniek

Goed natuur- en techniekonderwijs geeft kinderen een totaal andere kijk op hun directe omgeving. De juiste methode en materialen kunnen de leraar daarbij ondersteuning bieden. Er zijn allerlei methodes op de markt. Sommige methodes zijn bijna volledig digitaal beschikbaar met werkschriften, andere maken vooral gebruik van boeken. Hoe maakt u een keuze die past bij uw school? Wij kunnen u daarbij helpen. Daarnaast zijn er veel methoden in te zien in ons Kenniscentrum. Neem voor meer informatie en advies contact op met Brenda van de Fliert

Visietraject op wetenschap en techniek

‘Je wilt kinderen prikkelen altijd op zoek te gaan naar een antwoord’. U wilt wetenschap en techniekonderwijs vormgeven op school, maar weet niet goed waar te beginnen. Of u heeft al via School aan Zet de quickscan Wetenschap & Techniek! uitgevoerd en wil nu de volgende stap zetten. Wij kunnen dit proces helpen begeleiden. 

Taal en techniek

Veel scholen willen graag met wetenschap en techniek aan de slag, maar vinden het bijvoorbeeld lastig om dit in te passen in het rooster. Door wetenschap en techniek te combineren met taal is er sprake van een winwin-situatie. Je hebt taal ook nodig om met wetenschap en techniek aan de slag te gaan. Je moet de woorden kennen, weten hoe je iets goed moet beschrijven en zelf verslag kunnen leggen. Taal is de basis van wetenschap en techniek. Andersom werkt er niets beter dan aan taalvaardigheden te werken in een context die kinderen aanspreekt. Kinderen vinden het fantastisch om met wetenschap en techniek bezig te zijn, als ze daarmee aan taalvaardigheden kunnen werken wordt de taalles ook leuker. In een workshop voor het hele team leren wij de leraren van groep 1–8 hoe zij taallessen kunnen vervangen door wetenschap en technieklessen, waarin de doelen uit de taalles worden bereikt.

 

 

Sitemap
HCO maakt deel uit van de Bazalt Groep en werkt daarin samen met partners Bazalt en RPCZ
partner-bazaltgroep  partner-bazalt  partner-rpcz
HCO is aangesloten bij de branchevereniging EDventure en de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL)
partner-edventure  partner-dyslexie  
HCO is ISO 9001:2015 gecertificeerd door Certiked en heeft een Cedeo-erkenning
partner certiked 2015 partner-onderwijsadvies