Met ingang van het schooljaar 2017-2018 gaat het HCO niet langer het Vijfde Groep Onderzoek (VGO) aanbieden. Ter vervanging is gekozen voor onderzoeksinstrument de NSCCT, de Niet Schoolse Cognitieve Capaciteiten Test. Dit instrument bestond al langer, maar is onlangs geheel herzien en voldoet aan alle actuele standaarden. Het DGO blijft wel in gebruik.

Beter zicht op de cognitieve capaciteiten van leerlingen
 

De NSCCT is bedoeld voor scholen die willen werken aan opbrengstbewust onderwijs. Het is een aanvulling op de resultaten die een school verzamelt om inzicht te krijgen in de cognitieve capaciteiten van kinderen en de kwaliteit van het onderwijs. Het instrument is o.a. ontwikkeld door Rijksuniversiteit Groningen en is bedoeld om beter zicht te krijgen op de cognitieve capaciteiten van kinderen. Hiermee kunnen leerkrachten in het primair onderwijs hun instructies nog beter afstemmen op de ontwikkelingsbehoefte van kinderen. Leidinggevenden krijgen de toegevoegde waarde van hun onderwijs in beeld en hebben hiermee een eigen antwoord over de resultaten naar de inspectie. Onderwijsadviseur Annemieke de Jong: “We denken dat de NSCCT een waardevol instrument is om een beeld te krijgen van de capaciteiten van leerlingen. Door deze naast de gegevens uit het leerlingvolgsysteem te leggen, kan bekeken worden of het kind presteert naar verwachting. Door met elkaar daarover in gesprek te gaan, wordt duidelijk of het onderwijsaanbod is afgestemd op de behoeften van het kind. De NSCCT is daarom een mooie aanvulling op gegevens uit het leerlingvolgsysteem en de blik van de leraar.”

Daarnaast heeft de NSCCT de volgende voordelen:

  • Vanuit het onderwijs is er steeds meer behoefte aan het gebruik van instrumenten die evidence based zijn. De NSCCT is goedgekeurd door de COTAN (Commissie Testaangelegenheden Nederland) en voldoet hiermee aan actuele standaarden.
  • Het VGO kon altijd maar op een moment worden afgenomen. De NSCCT kan op ieder gewenst moment worden afgenomen in de groepen 4 tot en met 8. Daarmee bieden we scholen meer flexibiliteit, passend bij het jaarritme.
  • De verwerking van de onderzoeksgegevens van de NSCCT is gemakkelijker en daarmee kan het HCO dit onderzoek aan scholen tegen minder kosten aanbieden dan het VGO.
  • De NSCCT kan gebruikt worden ten behoeve van het opstellen van het (pre/voorlopig)-advies voor vervolgonderwijs: op basis van de resultaten kan een uitstroomprofiel worden geadviseerd. 
De NSCCT op uw school 

Alles rondom de uitvoering van het onderzoek wordt nog steeds vanuit onze onderwijsadviseurs geregeld. De NSCCT wordt net als het VGO door de leerkracht zelf afgenomen. De rapportage en nabespreking op school worden net als bij het VGO door het HCO verzorgd. Onze onderwijsadviseurs kunnen na de zomervakantie het instrument nader toelichten op uw school.

Meer informatie 

pdfDownload de flyer over de NSCCT

Sitemap
HCO maakt deel uit van de Bazalt Groep en werkt daarin samen met partners Bazalt en RPCZ
partner-bazaltgroep  partner-bazalt  partner-rpcz
HCO is aangesloten bij de branchevereniging EDventure en de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL)
partner-edventure  partner-dyslexie  
HCO is ISO 9001:2015 gecertificeerd door Certiked en heeft een Cedeo-erkenning
partner certiked 2015 partner-onderwijsadvies