Het HCO en schoolbesturen De Haagse Scholen en Librijn zijn voor de zomervakantie gestart met het unieke project Klasse voor de Klas. Voor dit project zijn 5 startende en gedreven leerkrachten uit regio Den Haag geselecteerd, die niet bang zijn voor een uitdaging. Ze nemen ons mee tijdens hun reis in het onderwijs van nu. Op 13 juni volgden zij hun eerste masterclass. Op woensdagmiddag 3 oktober (13.30 tot 15.00 uur) volgen zij Masterclass 2. Collega’s uit het onderwijs, PABO-studenten en andere belangstellenden kunnen deze masterclass in The Light House van de Haagse Hogeschool bijwonen. Je hoeft je alleen aan te melden!

Masterclass 2: U leert wat wij weten

Tijdens de eerste masterclass hebben de kandidaten kennis gemaakt met de achterliggende theorie over hoe je met behulp van Assessment For Learning (formatieve assesment) je onderwijs kunt verbeteren. Na een toelichting op de vijf strategieën van Dylan Wiliam kregen de leraren opdracht om de eerste strategie (helder maken, delen en begrijpen van leerdoelen en hun succescriteria) vorm te geven in hun klas. Duidelijk is dat de kandidaten allemaal hun eigen talenten hebben. Juist de persoonlijke invulling van het werken op basis van Assessment For Learning maakt het interessant om deze leraren te volgen. Welke manier van werken trekt mij het meeste aan? Welke kandidaat heeft je voorkeur? We volgen de leraren ook in hun klas.

In de masterclass op 3 oktober zien we aan de hand van de filmbeelden hoe de kandidaten met het geleerde in de klas aan de slag zijn gegaan. Op welke persoonlijke wijze geven de kandidaten uitvoering aan effectieve strategieën en welk effect heeft dat op het leren van de kinderen? Een deskundige jury beoordeelt de beelden, gericht op verdere ontwikkeling van de vaardigheden van de kandidaten.

In deze masterclass komen weer twee nieuwe strategieën van Dylan Wiliam aan bod:

 • Strategie 2 Het verzamelen van bewijs van leren: hoe weet ik als leerling waar ik nu sta? We bespreken wat je als leraar kunt doen om dit in beeld te krijgen.
 • Strategie 3 Het hanteren van feedback, gericht op de volgende stap: hoe weet ik als leerling waar ik naartoe ga? We bespreken de vaardigheden en technieken die je als leraar kunt inzetten om op effectieve wijze feedback te geven.

Met deze nieuwe theorie gaan de leraren weer aan het werk in de eigen klas. Na een periode van oefenen worden ze opnieuw gefilmd, zodat we in masterclass drie kunnen beleven wat ze er in de praktijk mee hebben gedaan.

De kandidaten

Met dit unieke project willen Librijn, HCO en De Haagse Scholen laten zien hoe mooi het vak als leerkracht daadwerkelijk is. In maart 2018 zijn honderden startende leerkrachten van Librijn en De Haagse Scholen uitgedaagd om zich aan te melden voor het project Klasse voor de Klas. Uiteindelijk zijn vanuit de aanmeldingen de volgende leraren gekozen om mee te doen met dit project: 

 • Anouk Nijsse – OBS Nicolaas Beets (Librijn)   
 • Noortje de Bruijn – De Kleine Wereld (De Haagse Scholen)
 • Aysun Toran – Prinses Marijkeschool (De Haagse Scholen)
 • Tijmen Prins – De Willem Dreesschool (De Haagse Scholen)
 • Chèrelle Bouwen – De Spoorzoeker (De Haagse Scholen)

We volgen deze vijf startende leerkrachten die onder andere vier inspirerende masterclasses volgen.   

De masterclasses 

Deze vijf leerkrachten krijgen vier masterclasses van onderwijsadviseurs van het HCO over hoe je leerlingen nog effectiever tot leren kunt brengen. De masterclasses zijn gebaseerd op de vijf kernstrategieën van 'Cijfers werken niet' van Dylan Wiliam. De masterclasses worden gepresenteerd door Ben Endlich. Matthieu Gelissen geeft een kort college over de theorie, waarna de kandidaten het geleerde gaan uitproberen in hun eigen klas. Alle masterclasses en het uitproberen in de eigen onderwijspraktijk worden gefilmd. Naast de masterclasses volgen de vijf leerkrachten een aantal verdiepingsbijeenkomsten. Ook zijn zij gekoppeld aan een coach, waarmee zij kunnen sparren.

De data en titels van de masterclasses op een rij:

 • Masterclass 1    13 juni 2018             U vraagt en wij Leren
 • Masterclass 2    3 oktober 2018         U leert wat wij Leren
 • Masterclass 3    31 oktober 2018       Ik ben mijn eigen Leraar geworden
 • Masterclass 4    12 december 2018   De Finale: u leert dankzij mijn Leren
Een masterclass bijwonen?

Alle masterclasses zijn van 13.30 tot 15.00 uur in The Light House van de Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75. Inloop: vanaf 13.00 uur.
Let op: de masterclass van31 oktober start een uur later, en is van 14.30-16.00 uur!!

Je kunt aanwezig zijn bij de masterclasses. Aanmelden voor een masterclass kan via

Vanaf 5 oktober kan iedereen het leerproces van deze leraren volgen op het eigen Youtube – kanaal van Klasse voor de Klas.

Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met Ben Endlich of Matthieu Gelissen.

Klasse voor de Klas is een gezamenlijk project van Librijn, De Haagse Scholen, HCO en mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag

Logo Klasse voor de klas 1

Sitemap
HCO maakt deel uit van de Bazalt Groep en werkt daarin samen met partners Bazalt en RPCZ
partner-bazaltgroep  partner-bazalt  partner-rpcz
HCO is aangesloten bij de branchevereniging EDventure en de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL)
partner-edventure  partner-dyslexie  
HCO is ISO 9001:2015 gecertificeerd door Certiked en heeft een Cedeo-erkenning
partner certiked 2015 partner-onderwijsadvies