Het Haags Technologie Festival vond afgelopen zaterdag voor de negende keer plaats in De Haagse Hogeschool. Wethouder Saskia Bruines reikte aan het eind van de middag de eerste prijs uit aan winnaar van de regiofinale van de FIRST LEGO League Haaglanden: Team Montessori Water Rangers van Montessorischool Wassenaar. Daarnaast vielen er prijzen in verschillende categorieën zoals robotprestatie, robotontwerp, projectpresentatie en teamwork. De nummers 1, 2, en 3 mogen begin volgend jaar deelnemen aan de Benelux finale.

Het doel van het Haags Technologie Festival is kinderen en jongeren tussen de 6 en 20 jaar enthousiasmeren voor techniek. Zo’n 40 teams Haagse leerlingen van 9-15 jaar namen deel aan de spannende regionale wedstrijd van de FIRST LEGO League.

Uitslag wedstrijd

De volgende teams behaalden gemiddeld de beste prestatie op alle verschillende onderdelen:

  • 1e plaats: Team Montessori Water Rangers, Montessorischool Wassenaar
  • 2e plaats: Team Zandvliet 2, Christelijk Lyceum Zandvliet
  • 3e plaats: Team WDZ team A, Willem de Zwijgerschool
Saskia Bruines (wethouder Kenniseconomie, Internationaal, Jeugd en Onderwijs) reikte de prijzen uit. Zij feliciteerde de teams met hun plaatsing voor de Benelux finale, die plaatsvindt op 3 februari 2018 in Leeuwarden. 
Diana Lorier-Kooi (directeur HCO) en Nellie van de Griend (directeur Faculteit Technologie, Innovatie en Samenleving van De Haagse Hogeschool) reikten de prijzen uit die de teams konden behalen op de verschillende onderdelen: onderzoeksproject, robot programmeren en bouwen, core values (sportiviteit, samenwerking en respect). 
 
Robots op speelveld

Het thema van het festival dit jaar was Hydro Dynamics. De teams hebben afgelopen drie maanden onderzocht hoe we aan water komen en hoe het transporteren, gebruiken of afvoeren daarvan in zijn werk gaat. In de wedstrijd van afgelopen zaterdag namen de leerlingen het tegen elkaar op met computergestuurde robots die zij zelf hebben gebouwd van LEGO® MINDSTORMS®. Zij voerden op een groot speelveld met hun robots verschillende missies uit. Het ging om opdrachten zoals het verwijderen van een leiding of het verplaatsen van slib. 

Fantasievolle oplossingen voor de waterkringloop

Een ander onderdeel van de wedstrijd is het doen van onderzoek en daarover een presentatie houden voor een jury. Het thema Hydro Dynamics sprak tot de verbeelding van de leerlingen. Er waren fantasievolle presentaties, bijvoorbeeld van het overall winnende team Montessori Water Rangers. De leerlingen hadden zich met bordkarton uitgedost als voedingsmiddelen en lieten de impact van voedselproductie op waterverbruik zien met een levensgroot taartdiagram. Er waren nog meer creatieve ideeën. Teams bedachten oplossingen voor landen ver weg die kampen met droogte, bijvoorbeeld een installatie voor huishoudens om zout water naar zoet te filteren. Anderen kwamen juist met oplossingen dichtbij huis, bijvoorbeeld recyclable verfkwasten en –rollers, zodat er geen verfstoffen in het riool wegspoelen. Nog dichterbij huis en praktisch uitvoerbaar was het idee om met behulp van de waterpomp in de schooltuin grondwater te gebruiken voor het doorspoelen van de school wc’s. 

Organisatie

Het Haags Technologie Festival (HTF) wordt georganiseerd door het HCO in samenwerking met de Haagse Hogeschool. Zij worden hierbij ondersteund door heel veel vrijwilligers en door studenten van De Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan. Het evenement is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool, Gemeente Rijswijk, NFGD Audio Visueel, Ziggo, ROC Mondriaan, Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking, OTIB,  Stichting VO Haaglanden, Lucas Onderwijs, De Haagse Scholen, Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, Maris College Belgisch Park, Duinoordschool, en Willem de Zwijgerschool.

Aanmelden voor perslijst

Wilt u de persberichten van het HCO ook ontvangen? Meld u zich dan aan voor onze perslijst via .

Persvragen

Voor alle persvragen kunt u terecht bij de afdeling Marketing en Communicatie, via T: 070 448 28 28 of E: .

 

Sitemap
HCO maakt deel uit van de Bazalt Groep en werkt daarin samen met partners Bazalt en RPCZ
partner-bazaltgroep  partner-bazalt  partner-rpcz
HCO is aangesloten bij de branchevereniging EDventure en de coöperatie Onderwijszorg Nederland (ONL)
partner-edventure  partner-dyslexie  
HCO is ISO 9001:2015 gecertificeerd door Certiked en heeft een Cedeo-erkenning
partner certiked 2015 partner-onderwijsadvies